Něco o mléce

O mléce se z různých zdrojů můžete dočíst spoustu protichůdných informací i mýtů.

Odborníci na zdravou výživu však řadí mléko a mléčné výrobky mezi nejvýživnější potraviny a mnozí z nás si svůj jídelníček bez těchto výrobků vůbec nedokážou představit.

Mléko je totiž komplexní potravinou zcela přírodního původu, je zdrojem kvalitních bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů, stopových prvků, hormonů, růstových faktorů a protilátek.

Důležitá je především vysoká schopnost našeho organismu živiny z mléka využít. Pro příklad: abychom získali 300 mg vápníku, musíme vypít hrnek mléka, nebo sníst téměř kilo kapusty

1l kvalitního plnotučného mléka pokrývá denní potřebu minerálních látek a vitamínů (snad kromě vitamínu C).

A jaký je rozdíl mezi BIO a konvenčním mlékem?

Krávy na ekofarmě mají přístup k volné pastvě a jsou krmena pouze ekologicky vyrobenými krmivy. Je prokázáno, že mléko od takto krmených zvířat má vyšší hladinu omega 3 mastných kyselin (důležitých pro zdravé srdce, klouby, pevné kosti a zuby) a obsahuje také výrazné vyšší množství vitamínu A a E.

 

Složení kravského mléka:

  • voda 87,5 %

  • tuk 4%

  • bílkoviny 3,2 %

  • laktóza (mléčný cukr) 4,6%

  • vitamíny - A, D, E, K a vitamíny sk. B

  • minerály - vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jod